Saturday, June 25, 2011

CEKODOK GERAGAU

Bila sebut 'cekodok'...macam buruk je bunyi nya.  CEKODOK ni ialah sejenis makanan berasaskan tepung gandum yang digoreng.  Juadah yang pada Norma sangat popular di kalangan masyarakat Melayu.  Selain nama 'cekodok', ada juga yang gelar 'jemput-jemput' (mungkin sebab bila kita nak menggoreng, kita ambil 'sejemput' menggunakan hujung jari???) ada juga yang memanggil 'cucur' (yang ni tak tahu nak kait kan dengan apa ye?? hehehe).
Cekodok ni boleh dibuat dengan pelbagai bahan, asal ada je yang boleh dimakan....boleh aje di'cekodok'kan...yang popular, ikan bilis, udang, bawang, sayur-sayuran, buah sukun, isi ayam, butir jagung, buah nangka, bak kata...apa sahaja lah.  Norma pernah makan cekodok ikan (isi ikan kembung)...sedap rupanya.  Tapi kali ni nak kongsi resipi 'CEKODOK GERAGAU'.  Geragau ini adalah sejenis makanan laut berupa 'udang kecil' yang biasa digunakan untuk membuat belacan dan cencaluk.  Di kampung Norma di Melaka memang popular lah udang geragau ni.  Norma pernah makan geragau basah yang baru naik dari laut, dimasak asam rebus, tak silap dengan keladi...tapi dah lama dulu lah.  Geragau basah juga sedap dibuat cekodok ni, lebih manis rasanya.  
Tapi, di sini Norma gunakan geragau kering (dibeli di Malaysia).  Norma pernah terjumpa geragau kering dijual di PANDA Huwaylatt, Fanateer (di bahagian Ethnic/Asian Food), mungkin dari Indonesia ataupun Thailand.  
Bahan-bahan:
2 cawan tepung gandum
2 sudu besar butter/marjerin
1/2 sudu kecil garam
1 biji telur
1 1/2 cawan air suam panas
1 cawan geragau kering (dibilas dengan air dan ditoskan)
1/2 cawan jagung (yang segar atau dalam tin)
1/2 cawan daun sup dan daun bawang (dihiris halus)
sedikit cili merah (diracik halus)

Cara-cara:
  1. Masukkan tepung ke dalam mangkuk besar.  Masukkan garam.  Gaul rata.
  2. Ramaskan butter/marjerin yang sudah dilembutkan (suhu bilik) ke dalam tepung tadi sehingga menjadi seperti serbuk roti.  
  3. Pecahkan telur dan kacau rata (nak guna whisker atau jari jemari pun boleh, asalkan tepung sekata dengan telur tadi)
  4. Masukkan air suam panas sedikit-sedikit ke dalam tepung, sambil mengacau....kena guna whisker atau senduk sebab air panas tuuu....  Adun mengikut kelikatan, tidak terlalu cair dan tidak terlalu pekat...asalkan mudah di'cekut' apabila hendak menggoreng.  
  5. Akhir sekali, masukkan geragau, jagung, daun sup dan daun bawang serta cili tadi.  Kacau rata dan biar sebentar (5-10 minit) sebelum digoreng dengan minyak panas.
Tips:
  • nak lagi sedap, masukkan cili kering atau cili hidup yang ditumbuk...
  • nak buat letak geragau sahaja pun boleh.  Bahan-bahan lain tu sampingan sahaja.
  • minyak perlu cukup panas, dan api tidak terlalu besar...baru cekodok cantik digoreng.
  • Teknik menggunakan air panas dan butter ni dipelajari dari kawan Norma di Jubail ni.  Beliau kata, cekodok akan lembut dari pagi sampai malam...hehehe...memang betul pun, cekodok tidak akan keras walaupun sudak sejuk...cubalah.

Saturday, June 18, 2011

ASAM REBUS berSOS TIRAM...

 *Norma guna ikan selar untuk asam rebus tengahari tadi...Alhamdulillah, sedap juga.

Bertemu kembali di Yummylicious...wahh macam rancangan memasak kat TV la pulak...  jauh sekali.  Kali ni nak kongsi makanan atau lauk favorite kami anak-beranak...actually, lauk favorite ummi (sebab mudah dan cepat) so bila ummi selalu masak dan sesuaikan dengan citarasa anak-anak kecil dalam rumah ni, jadi favorite dish mereka la akhirnya...hehehe...

Tak lupa juga, favorite abah tercinta, kalau ummi buat...kuahnya perlu 'meladung' @ banyak...ikan sekerat dua je...kuah seperiuk! sebab abah akan makan 'nasi banjir' kalau ada lauk asam rebus ni.

Bahan-bahan:
Ikan selar/kembung/tenggiri/cencaru/merah (atau apa sahaja ikan yang ada dalam peti ais ye)
Beberapa ulas bawang merah (Norma suka guna bwg kecil)
Cili kering
Sedikit kunyit hidup (dalam 2-3 cm = 1 liter kuah)
Beberapa keping asam gelugor/keping
Garam 
Sayur bendi/terung/timun
Daun kesum dan bunga kantan (kat Jubail ni tak dak, so Norma tak letak lerr...)
Tomato (belah 4)
Sos tiram (2 sudu besar untuk 1 liter air)

Cara:
  1. Kunyit hidup, cili kering dan bawang merah ditumbuk lumat, bersama sedikit garam.
  2. Sediakan periuk, letakkan ikan dan bahan ditumbuk tadi, asam keping, dan sedikit air.  
  3. Renihkan sebentar, apabila ikan sudah bertukar warna dan menyerap bahan tumbuk tadi, tambahkan air mengikut jumlah yang dikehendaki (tetapi jangan terlalu cair sampai tak terasa bahan tumbuk tu kan...)
  4. Tutup periuk sedikit dan biarkan asam rebus tadi mendidih, apabila ikan agak masak, masukkan sayur bendi dan tomato, tutup kembali periuk.
  5. Akhir sekali masukkan sos tiram dan rasakan lah masamnya dan garam nya.  Tak cukup masam, tambahkan lagi asam keping tu ye.  Tapi, kurangkan masin ye...blood can go upstairs!
  • Norma tak pasti kalau ganti sos tiram dengan sos ikan @ Nampla...mungkin boleh kut (tak pernah cuba).
  • Jika suka, letakkan sedikit gula untuk menaikkan rasa asam rebus tadi....gula boleh digunakan untuk seimbangkan rasa kuah).  Kecur aihhh...sebab kalau kena rasa pedas, masamnya...mmmpphhh.
  • Resipi asam rebus bersos tiram ni Norma belajar sejak di ITM Arau dulu (sekitar tahun 1994 dulu...hehehe...mak aiiii lamanyaaa..)  Tapi masa tu bukan Norma belajar masak pun, kami sekeluarga makan di sebuah warung di Kuala Perlis tak silap, ada lauk asam rebus ni...memang favorite mak dan arwah abah lah, bila mak makan masa tu, dia lihat kuah asam rebus di kedai tu sedikit pekat dan rasa lain daripada yang mak biasa buat, bila mak tanya tuan kedai tu, dia kongsi lah resipi ni...katanya dia tambah sos tiram dalam asam rebus dia nak bagi sedap...memang sedap... Tapi lagi sedap kalau ada daun kesum dan bunga kantan, wangi.



Sunday, June 12, 2011

SEASONED MINCED BEEF TOAST SANDWICH

Menu sarapan yang ini sebenarnya hasil pemerhatian Norma pada juadah yang biasa disediakan oleh rakan di Jubail ni kalau ada perjumpaan Jumanisaa @kaum ibu-ibu di sini.  Kak Eina Moris selalu juga bawakan juadah sandwich inti daging ni...sedap dan kreatif pada Norma.  Setiap kali berjumpa beliau, asyik lupa je nak bertanya bagaimana beliau menyediakannya.  Tapi pagi tadi, dah teringin sangat nak makan dan nak cuba buat, tambahan daging kisar yang dimasak memang sudah ada di dalam peti ais...apa lagi...'mengolah' dan 'mengadun' sendirilah ummi di dapur...guna apa sahaja bahan yang agak-agak digunakan Kak Eina...ye ke tidak tak tahulah tu...kikikikkkk...layan aje la resipinya ye...anak-anak suka sangat makan pagi tadi...Alhamdulillah.

Bahan-bahan:
Daging kisar (diperap dengan sedikit garam, lada hitam, lada sulah dan serbuk bawang putih>ditumis dengan sedikit minyak zaitun, goreng sehingga kering dan masak)
Roti sandwich 
Mayonnaise
Cheese Singles (pilihan jika suka)
Telur (dipukul untuk disalut sandwich nanti)

Cara:
  1. Gaulkan daging kisar dengan mayonnaise.
  2. Sapukan daging tersebut di atas sekeping roti seperti menyapu jem atau kaya.
  3. Lapiskan di atas daging sekeping cheese singles dan tangkup dengan sekeping roti lagi.  Jika tak suka cheese, tak mengapa...memadai dengan mayonnaise sahaja.
  4. Potong sandwich tadi kepada 4 bahagian (bite-size).
  5. Celup ke dalam telur dan goreng dengan minyak yang sedikit dan api yang kecil dan balik-balikkan roti tersebut.
  6. Apabila masak, angkat dan tos di atas kitchen towel untuk menyejat lebihan minyak.
  7. Sedia dihidang dan dimakan...dengan sos cili pun sedap!
*Diadaptasi daripada juadah Puan Rozina Moris-Jubail*

SUP SUHUN SAYUR @ CELLOPHANE/BEAN THREAD NOODLES SOUP


During summer, soup dishes are favorites for me and my family...the kids just love soups..may it be chicken, vegetables, noodles or pasta soups..they'll love it!
The most popular soup in the house is the 'suhun' vegetable soup..  let us look at the ingredients:

3 ulas bawang putih(diketuk dan diracik halus)
2 sudu besar minyak zaitun
1 batang lobak merah
1 biji ubi kentang
300gm brokoli
300gm bunga kobis
150gm kacang buncis
2 gulung suhun(direndam dengan air panas terlebih dahulu, dan ditoskan)
garam dan serbuk lada hitam
1.5 liter air 

Cara: 
  1. Panaskan minyak zaitun dan tumis bawang putih sehingga naik bau. Jangan biar hangit ya.
  2. Masukkan lobak merah yang telah dihiris/dipotong.  Kacau hingga air lobak keluar sedikit.
  3. Masukkan kentang yang telah dipotong dadu.
  4. Apabila bau wangi telah keluar, masukkan air mengikut sukatan atau mengikut banyak mana kuah yang mahu disediakan.  Perlu diingatkan, suhun akan mudah kembang dan memekatkan kuah...jadi biar air dilebihkan.
  5. Apabila air sudah mendidih, masukkan garam, serbuk lada hitam dan suhun.  Kacau sebentar.
  6. Akhir sekali masukkan kesemua sayuran yang lembut, kacau sebentar dan bolehlah dimatikan api.  
  7. Hidangkan dengan bawang goreng, daun sup atau daun bawang.
Tips:  
  • Sayur boleh mengikut citarasa; kobis, zucchini, timun, labu air, sawi putih boleh juga digunakan.
  • Jika mahu ditambah ayam, daging atau udang, sotong juga boleh.  Ikan bilis tumbuk juga boleh...sup sayur akan lebih manis rasanya.

Thursday, June 9, 2011

KETUPAT SOTONG ALA TERENGGANU

Bahan-bahan:
1 kilo sotong segar saiz sederhana
>sotong dibersihkan dan dibuang kulit luarnya sehingga putih bersih.  
>ditos hingga betul-betul kering, nak lebih cepat, letak di dalam peti sejuk, sotong akan cepat sejat air.

Pulut sumbat:
2 cawan beras pulut
1 cawan santan cair
sedikit garam dan gula
sedikit air
>pulut direndam 1 jam dan dicuci bersih.  
>tanak pulut bersama santan dengan menambah air secukupnya (apabila pulut diletakkan di dalam periuk, masukkan santan sehingga pulut kelihatan tenggelam sahaja.   
>masukkan garam dan gula, gaul sebati dan tanaklah pulut sehingga masak dengan api yang kecil dan periuk bertutup.
>setelah pulut masak,  buka penutup dan sejukkan pulut sehingga tiada wap lagi.
>pulut yang telah sejuk, dikepal mengikut saiz sotong dan disumbat 3/4 penuh ke dalam sotong.  Semat dengan lidi.  Lakukan sehingga selesai kesemuanya.

Kuah ketupat sotong:
2 cawan santan cair
2 cawan santan pekat
3 ulas bawang merah kecil, dihiris halus
2 inci halia, dihiris halus
1 sudu besar biji halba
sedikit gula dan garam
>didihkan santan cair dengan api yang kecil didalam periuk yang luas permukaan (agar senang untuk menyusun kesemua sotong supaya tidak bertindih).  
>susunkan sotong yang telah diisi pulut tadi ke dalam santan yang sedang mendidih.  Jika boleh, jumlah santan cair tadi menenggelamkan sotong 
>setelah sotong kelihatan hampr masak (selepas anggaran 10 minit), masukkan santan pekat, bawang, halia, halba, sedikit gula dan secubit garam.  Kacau perlahan agar kesemua bahan sebati di dalam kuah ketupat sotong tersebut.
>apabila kuah kelihatan sedikit pekat, sotong juga sudah masak, matikan api dan ketupat sotong sedia dihidang.  Sedap dinikmati begitu sahaja...

*resipi diadaptasi dari myresipi.com dan diubahsuai mengikut citarasa*



Wednesday, June 8, 2011

BISKUT ARAB COOKIES


A very simple yet nice and wonderful cookies that I love to make.  Not only during Hari Raya...it can be made at any time you wish...  Biskut Arab @ Arab Cookies.

250gm plain flour
125gm castor sugar
125gm ghee (minyak sapi)
food coloring (as you wish)
cookies paper cups (as for these much amount of ingredients, I can make up to 50 cups!)
enough of icing sugar 

Method:
  1. Combine all ingredients in a bowl; flour, sugar and ghee.  
  2. Mix well using your fingers (or mixer).
  3. Divide the dough in two or three separate bowl (depends on how many colors you want the cookies to be).  Put a few drops of the colors and mix well for each separate dough.
  4. Pinch a finger-full from each color and round them. Place it in the paper cup.  Bake at 180 degree Celcius for 25 minutes
  5. Remove from the oven and let it cool for quite some time, drizzle the icing sugar using the strainer (penapis teh) on top of the cookies...wallah!  InsyaAllah...your cookies will turn out just well.

Monday, June 6, 2011

JERUK MANGGA 'BERLADA' @ CILI


1 kilo mangga muda/mengkal (dibersihkan dan tos hingga betul-betul kering)
sedikit garam
2 cawan gula pasir
1/2 cawan air
1 cawan gula merah/gula melaka/gula kerek (diracik/dihancurkan)
4 tangkai cili kering (dicuci, rendam dan tumbuk lumat)
sedikit belacan (pilihan jika mahu-ditumbuk lumat bersama cili kering)
4 sudu besar cuka masakan

Cara penyediaan jeruk, InsyaALLAH:
  1. Mangga yang sudah betul-betul kering tadi, dihiris mengikut kesesuaian untuk dimakan sebagai jeruk.  Kemudian digaul dengan garam.  Dibiarkan semalaman atau paling minima, 5 jam.
  2. Selepas diperam dengan garam, mangga tadi dicuci dan dibilas bersih dengan air dan ditos sehingga kering sekali lagi.  Ini bagi memastikan tiada air lebihan yang bercampur dengan 'jus' jeruk nanti.  Ianya akan mengubah rasa jeruk sebenar.
  3. Di dalam periuk yang sesuai saiznya, didihkan 1/2 cawan air dan masukkan gula pasir.  Masak sehingga gula betul-betul hancur.  Kemudian baru ditambah gula merah yang telah diracik/dihancur tadi.
  4. Setelah kesemuanya cair, masukkan cili dan belacan yang ditumbuk dan kacau 'jus' jeruk sebati supaya tiada gumpalan cili.
  5. Masukkan cuka masakan dan biarkan 'jus' tadi mendidih dan menjadi sedikit pekat.  Jika suka boleh tambahkan 1/4 sudu kecil garam untuk menaikkan rasa 'jus'....tapi jangan terlebih yaa....ingat!! mangga sudah diperam dengan garam lebih awal...hehehe...masin kalu, blood go upstairs you know!
  6. Akhir sekali, 'jus' yang sudah masak....disejukkan sehingga betul-betul sejuk tahap gaban!!! jangan main-main dengan tahap kesejukkannya itu....jika tidak sejuk...mangga akan layu dan tidak mesra alam dengan jus....ni bukan petua orang lama...ni petua saya sendiri...hehehe...
  7. Setelah mangga benar-benar ditos kering dan 'jus' jeruk sudah sejuk, campurkan mereka berdua...just like "ikan di laut, asam di darat...di dalam kuali bertemu jua"...hehehe...
  8. Simpan di dalam balang kaca atau balang yang berpenutup rapat...lebih baik di dalam peti sejuk...nyaman dan enak bila dimakan...gulp....gulp...churp...churp...Alhamdulillah.

Nota kaki pencipta resepi:  

Norma nak kredit teknik membuat jeruk mangga yang asli 'awesome' kepada Yang Berbahagia Datin Hajjah Wan Esah Wan Mamat...orang 'besar' di Dungun tu...jiran sekampung...wahhh sekampung dengan Mak Datin lagi....jangan tak percaya...mesti percaya.  

MasyaAllah, she is such a humble lady.  She is a friend of mine.  We serve in the same faculty at UiTM Terengganu.  I still remember, going to her house to pick a bucket-full of 'mangga muda' she just plucked for me from her plenty mango trees around her old house (now she has a new mansion..the big brown bungalow along Dungun-KT road just before the UiTM exit on your right) ...and taught me to make the best 'jeruk mangga' ever!!  

Well, she taught me the 'jeruk' asli, I mean the normal-white one.  I reengineered her recipes, but not her technique...hers is so genuine!  She said, "everybody knows the ingredients of making 'jeruk' but not all knows the best technique how"  yes Datin, I believed your words!


Saturday, June 4, 2011

STIR FRY JERGER @ ARUGULA LEAVES




Arugula or 'Jerger' is a type of green leaf vegetables easily found here in Jubail.  Jerger as commonly known here comes from the mustard group herbs that has spicy and peppery flavour.  The herb is best eaten raw in salad or cook in a quick stir fry.  Rich in iron, vitamin A and C, arugula herbs or vegetables is widely used in the Italian dishes as substitute to spinach, watercress or even the green leafy salad.  

Here is a very simple and quick stir fry dish of arugula with a little bit of the Asian touch...

2 bunch Jerger leaves
3 cloves garlic (minced)
1 fresh red chilli or birds eye chilli (pounded)
2 tablespoon of pounded anchovy (ikan bilis)
olive oil
salt to taste

Method:
  • soak and clean Jerger leaves.  Drain well.
  • heat olive oil in a stir fry pan.
  • add in garlic and stir it a few seconds before adding the pounded chilli and anchovy.
  • stir a few seconds and add in the egg.  Let the egg sit in the pan a few seconds and stir it lightly.
  • add in just a little bit of salt and the Jerger leaves.  Stir all well and turn off the heat.
  • Ready to serve.  Eat it on its own or serve with a plain white rice...I like to eat it with a bowl of rice porridge...yummy!