Sunday, June 12, 2011

SUP SUHUN SAYUR @ CELLOPHANE/BEAN THREAD NOODLES SOUP


During summer, soup dishes are favorites for me and my family...the kids just love soups..may it be chicken, vegetables, noodles or pasta soups..they'll love it!
The most popular soup in the house is the 'suhun' vegetable soup..  let us look at the ingredients:

3 ulas bawang putih(diketuk dan diracik halus)
2 sudu besar minyak zaitun
1 batang lobak merah
1 biji ubi kentang
300gm brokoli
300gm bunga kobis
150gm kacang buncis
2 gulung suhun(direndam dengan air panas terlebih dahulu, dan ditoskan)
garam dan serbuk lada hitam
1.5 liter air 

Cara: 
  1. Panaskan minyak zaitun dan tumis bawang putih sehingga naik bau. Jangan biar hangit ya.
  2. Masukkan lobak merah yang telah dihiris/dipotong.  Kacau hingga air lobak keluar sedikit.
  3. Masukkan kentang yang telah dipotong dadu.
  4. Apabila bau wangi telah keluar, masukkan air mengikut sukatan atau mengikut banyak mana kuah yang mahu disediakan.  Perlu diingatkan, suhun akan mudah kembang dan memekatkan kuah...jadi biar air dilebihkan.
  5. Apabila air sudah mendidih, masukkan garam, serbuk lada hitam dan suhun.  Kacau sebentar.
  6. Akhir sekali masukkan kesemua sayuran yang lembut, kacau sebentar dan bolehlah dimatikan api.  
  7. Hidangkan dengan bawang goreng, daun sup atau daun bawang.
Tips:  
  • Sayur boleh mengikut citarasa; kobis, zucchini, timun, labu air, sawi putih boleh juga digunakan.
  • Jika mahu ditambah ayam, daging atau udang, sotong juga boleh.  Ikan bilis tumbuk juga boleh...sup sayur akan lebih manis rasanya.

0 comments:

Post a Comment