Thursday, June 9, 2011

KETUPAT SOTONG ALA TERENGGANU

Bahan-bahan:
1 kilo sotong segar saiz sederhana
>sotong dibersihkan dan dibuang kulit luarnya sehingga putih bersih.  
>ditos hingga betul-betul kering, nak lebih cepat, letak di dalam peti sejuk, sotong akan cepat sejat air.

Pulut sumbat:
2 cawan beras pulut
1 cawan santan cair
sedikit garam dan gula
sedikit air
>pulut direndam 1 jam dan dicuci bersih.  
>tanak pulut bersama santan dengan menambah air secukupnya (apabila pulut diletakkan di dalam periuk, masukkan santan sehingga pulut kelihatan tenggelam sahaja.   
>masukkan garam dan gula, gaul sebati dan tanaklah pulut sehingga masak dengan api yang kecil dan periuk bertutup.
>setelah pulut masak,  buka penutup dan sejukkan pulut sehingga tiada wap lagi.
>pulut yang telah sejuk, dikepal mengikut saiz sotong dan disumbat 3/4 penuh ke dalam sotong.  Semat dengan lidi.  Lakukan sehingga selesai kesemuanya.

Kuah ketupat sotong:
2 cawan santan cair
2 cawan santan pekat
3 ulas bawang merah kecil, dihiris halus
2 inci halia, dihiris halus
1 sudu besar biji halba
sedikit gula dan garam
>didihkan santan cair dengan api yang kecil didalam periuk yang luas permukaan (agar senang untuk menyusun kesemua sotong supaya tidak bertindih).  
>susunkan sotong yang telah diisi pulut tadi ke dalam santan yang sedang mendidih.  Jika boleh, jumlah santan cair tadi menenggelamkan sotong 
>setelah sotong kelihatan hampr masak (selepas anggaran 10 minit), masukkan santan pekat, bawang, halia, halba, sedikit gula dan secubit garam.  Kacau perlahan agar kesemua bahan sebati di dalam kuah ketupat sotong tersebut.
>apabila kuah kelihatan sedikit pekat, sotong juga sudah masak, matikan api dan ketupat sotong sedia dihidang.  Sedap dinikmati begitu sahaja...

*resipi diadaptasi dari myresipi.com dan diubahsuai mengikut citarasa*



0 comments:

Post a Comment